SZC logo

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Arany János Technikum és Szakképző iskola

OM kód: 203031/002 | 1072 Budapest, Nyár u .9.

Intézmény logo

BGéSZC Arany János Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Történet

Történet

Történet

Iskolatörténet

 

Iskolánk érdekessége, hogy eredetileg is iskolának emelték. Az építési munkálatok 1895 novemberében indultak meg Szabó Gyula tervei alapján. 1896. október 15-én 1013 gyermek kezdte meg a tanulmányait,  17 osztályban,  Sántha Lajos igazgató vezetésével, sokféle szakmát tanulva (lakatos,  borbély,  szabó,  rézműves, aranyműves, asztalos, rézöntő, cipőfelsőrész készítő, cipész, sapkakészítő, kalapos, mészáros, szűcs, kárpitos, könyvkötő, betűszedő, bádogos, szerkovács, pék). 

A következő évtizedekben a fejlődő Erzsébetváros kisvállalkozóinak szakképzett munkaerővel való ellátását biztosítottuk, ezt mutatják a tanulható szakmák is: ötvös, kárpitos, fényképész, könyvkötő, nyomdász, festő, vésnök és szobrász szakmákat oktattak. 

A tanítást szénhiány, ragályos betegségek és katonai megszállás miatti szünetek tarkították, bár az anyakönyvek szerint folyamatosan, még 1937 és 1949 között is iskolaként tartották számon Székesfőváros Szakirányú Építőipari Fiúiskola néven. A háború alatt és után hosszabb ideig kórházként működtették az épületet.

1956-tól a Munkaügyi Minisztérium vette át az iskola irányítását és adta intézményünknek az Arany János nevet (Mü. M. 31 számú Arany János Szakmunkásképző Intézet). Ekkoriban még mindig különböző jellegű szakmákat oktattunk (víz-, gáz- és fűtésszerelő, szobafestő-mázoló, bádogos, villanyszerelő, liftszerelő, díszítő szobrász, cserépkályha-készítő, kőműves, órás, műanyagformázó,  kőfaragó). A nagy létszámú (2400 tanuló) iskola zsúfoltságán enyhített az ekkoriban megépült harmadik emelet.

1968-tól megjelent a szakmunkásképzés ésszerűsítésének igénye. Tiszta profilú intézményeket alakította ki, így a Nyár utcai iskolában ekkortól vízvezeték-szerelők, gázvezeték- és készülékszerelők, fűtésszerelők és villanyszerelők tanultak. A hatvanas évek végétől a érettségiző osztályokat is indítottunk. A hatvanas-nyolcvanas években az iskolában tanuló diákok száma meghaladta az ezer főt, évekig délelőtt és délután is folyt oktatás.  A gyakorlati képzés a tanműhelyen, tanszervízen kívül nagyvállalatoknál is zajlott,  úgy mint a Fővárosi Gázműveknél,  Fővárosi Távfűtőműveknél,  a Középületépítő Vállalatnál,  a CSŐSZER-nél.

Később a fővárosban megindult iskolaösszevonás és megszűnés eredményeként az 1997/98 as tanévben a Schulek Frigyes Építőipari Műszaki Szakközépiskola épületgépész tagozatát áthelyezték a mi iskolánkba, 2007-ben pedig a Kvassay Jenő Műszaki Szakközépiskola közlekedés szakmacsoportját (2015-ig). 

2015 óta a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum tagintézményeként működünk.

 

forrás: Esztendők sodrásában: Az Arany János Épületgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola jubileumi évkönyve 2006-2007, Budapest, 2007


Partnereink

SZC logo

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Arany János Technikum és Szakképző iskola


BGéSZC Arany János Technikum és Szakképző Iskola

1072 Budapest, Nyár u .9.

Telefon: 342-1320

E-mail: titkarsag@aranymszki.hu

OM azonosító: 203031/002


2024BGéSZC Arany János Technikum és Szakképző Iskola