SZC logo

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Arany János Technikum és Szakképző iskola

OM kód: 203031/002 | 1072 Budapest, Nyár u .9.

Intézmény logo

BGéSZC Arany János Technikum és Szakképző Iskola

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • CLASSROOM
 • KRÉTA
Széchenyi 2020

Történet

Történet

Történet

Iskolatörténet

 

Iskolánk érdekessége, hogy eredetileg is iskolának emelték. Az építési munkálatok 1895 novemberében indultak meg Szabó Gyula tervei alapján. 1896. október 15-én 1013 gyermek kezdte meg a tanulmányait,  17 osztályban,  Sántha Lajos igazgató vezetésével, sokféle szakmát tanulva (lakatos,  borbély,  szabó,  rézműves, aranyműves, asztalos, rézöntő, cipőfelsőrész készítő, cipész, sapkakészítő, kalapos, mészáros, szűcs, kárpitos, könyvkötő, betűszedő, bádogos, szerkovács, pék). 

A következő évtizedekben a fejlődő Erzsébetváros kisvállalkozóinak szakképzett munkaerővel való ellátását biztosítottuk, ezt mutatják a tanulható szakmák is: ötvös, kárpitos, fényképész, könyvkötő, nyomdász, festő, vésnök és szobrász szakmákat oktattak. 

A tanítást szénhiány, ragályos betegségek és katonai megszállás miatti szünetek tarkították, bár az anyakönyvek szerint folyamatosan, még 1937 és 1949 között is iskolaként tartották számon Székesfőváros Szakirányú Építőipari Fiúiskola néven. A háború alatt és után hosszabb ideig kórházként működtették az épületet.

1956-tól a Munkaügyi Minisztérium vette át az iskola irányítását és adta intézményünknek az Arany János nevet (Mü. M. 31 számú Arany János Szakmunkásképző Intézet). Ekkoriban még mindig különböző jellegű szakmákat oktattunk (víz-, gáz- és fűtésszerelő, szobafestő-mázoló, bádogos, villanyszerelő, liftszerelő, díszítő szobrász, cserépkályha-készítő, kőműves, órás, műanyagformázó,  kőfaragó). A nagy létszámú (2400 tanuló) iskola zsúfoltságán enyhített az ekkoriban megépült harmadik emelet.

1968-tól megjelent a szakmunkásképzés ésszerűsítésének igénye. Tiszta profilú intézményeket alakította ki, így a Nyár utcai iskolában ekkortól vízvezeték-szerelők, gázvezeték- és készülékszerelők, fűtésszerelők és villanyszerelők tanultak. A hatvanas évek végétől a érettségiző osztályokat is indítottunk. A hatvanas-nyolcvanas években az iskolában tanuló diákok száma meghaladta az ezer főt, évekig délelőtt és délután is folyt oktatás.  A gyakorlati képzés a tanműhelyen, tanszervízen kívül nagyvállalatoknál is zajlott,  úgy mint a Fővárosi Gázműveknél,  Fővárosi Távfűtőműveknél,  a Középületépítő Vállalatnál,  a CSŐSZER-nél.

Később a fővárosban megindult iskolaösszevonás és megszűnés eredményeként az 1997/98 as tanévben a Schulek Frigyes Építőipari Műszaki Szakközépiskola épületgépész tagozatát áthelyezték a mi iskolánkba, 2007-ben pedig a Kvassay Jenő Műszaki Szakközépiskola közlekedés szakmacsoportját (2015-ig). 

2015 óta a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum tagintézményeként működünk.

 

forrás: Esztendők sodrásában: Az Arany János Épületgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola jubileumi évkönyve 2006-2007, Budapest, 2007


Partnereink

 • Régi oldal
SZC logo

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Arany János Technikum és Szakképző iskola


  • Intézmény logo
  • BGéSZC Arany János Technikum és Szakképző Iskola

   1072 Budapest, Nyár u .9.

  • Telefon: 342-1320

   E-mail: titkarsag@aranymszki.hu

   OM azonosító: 203031/002


  2023BGéSZC Arany János Technikum és Szakképző Iskola